Τοποθεσία

Το Areti Suites βρίσκεται στο χωριό Καθιανά, ένα μικρό ήσυχο χωριό στο κέντρο της Χερσονήσου του Ακρωτηρίου στη Δυτική Κρήτη.

Τα Καθιανά είναι πολύ κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων (μόλις 2 λεπτά με το αυτοκίνητο), το κύριο αεροδρόμιο της Δυτικής Κρήτης, και στο Λιμάνι της Σούδας (μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο), το κύριο λιμάνι της Δυτικής Κρήτης. Η Χερσόνησος του Ακρωτηρίου είναι το κέντρο των συγκοινωνιών της Δυτικής Κρήτης, και τα Καθιανά, τα οποία βρίσκονται ακριβώς στο κέντρο της χερσονήσου, βρίσκονται σε πολύ πλεονεκτική θέση για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στα κύρια σημεία εισόδου στην περιοχή των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης.

Το Areti Suites, καθώς βρίσκεται σε ένα χωριό, παρέχει όλα την ηρεμία που χρειάζεστε στις διακοπές σας, ακόμα και εν μέσω της υψηλής τουριστικής περιόδου (Ιούλιος και Αύγουστος). Παράλληλα, βρίσκεται μόλις 11 χιλιόμετρα από το κέντρο της Πόλης των Χανίων, ενός από τους διασημότερους προορισμούς στην Ευρώπη. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την πόλη και τα υπέροχα αξιοθέατα της στο κεφάλαιο “Η Πόλη των Χανίων – Το Κόσμημα της Μεσογείου” παρακάτω σε αυτήν τη σελίδα.

Εκτός από την κοντινή μαγευτική πόλη των Χανίων, η ίδια η Χερσόνησος του Ακρωτηρίου διαθέτει σπάνια, παγκόσμιας κλάσης αξιοθέατα, τα οποία όλο και περισσότεροι “υποψιασμένοι” ταξιδιώτες εξερευνούν κάθε χρόνο. Μεταξύ αυτών είναι οι υπέροχες παραλίες του Ακρωτηρίου (δείτε το κεφάλαιο «Οι Παραλίες του Ακρωτηρίου – Ένας Επίγειος Παράδεισος » παρακάτω σε αυτήν τη σελίδα) και τα παλιά μοναστήρια με ιστορία αιώνων, πραγματικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα των περασμένων εποχών (δείτε το κεφάλαιο «Τα Μοναστήρια του Ακρωτηρίου – Κρατώντας το Παρελθόν Ζωντανό με Υπέροχες Αρχιτεκτονικές Φόρμες» παρακάτω σε αυτήν τη σελίδα).

Οι Παραλίες του Ακρωτηρίου – Ένας Επίγειος Παράδεισος

Ίσως η πιο γνωστή παραλία στη Χερσόνησο του Ακρωτηρίου είναι η υπέροχη παραλία του Καλαθά. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου, δίπλα στο ομώνυμο χωριό. Η παραλία του Καλαθά έχει ψιλή άμμο και πολύ καθαρά, ρηχά νερά. Μέρος της γοητείας της παραλίας αποτελεί το μικρό νησάκι στα ανοιχτά της παραλίας, όπου μπορείτε εύκολα να κολυμπήσετε. Η παραλία είναι οργανωμένη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά αν προτιμάτε μπορείτε πάντοτε να καθίσετε στην άμμο, σε όποιο σημείο θέλετε. Στην παραλία υπάρχει ένα συμπαθητικό καφέ-μπαρ, το οποίο προσφέρει επίσης σνακ και ελαφριά γεύματα. Και κάτι χρήσιμο, που μόνο οι ντόπιοι το γνωρίζουν: Αν ταξιδεύετε στην υψηλή τουριστική περίοδο και θέλετε περισσότερη απομόνωση, δυτικά από την κεντρική παραλία, μετά από ένα βραχώδες σημείο, βρίσκεται μια δεύτερη, απομονωμένη παραλία, έτοιμη για να την απολαύσετε!

Λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Καλαθά βρίσκεται το χωριό Χωραφάκια. Ένα χιλιόμετρο βόρεια του χωριού βρίσκεται η παραλία του χωριού, ο Τερσανάς, τοποθετημένη στο βαθύτερο σημείο ενός μικρού γραφικού όρμου. Η παραλία του Τερσανά έχει ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Είναι καλά οργανωμένη και δημοφιλής στις οικογένειες. Λάβετε υπόψη ότι, λόγω του μικρού μεγέθους της, η παραλία μπορεί να έχει αρκετό κόσμο τα Σαββατοκύριακα.

Η παραλία του Σταυρού βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Χερσονήσου του Ακρωτηρίου, δίπλα στο ομώνυμο χωριό. Ο Σταυρός είναι μια παραλία με εντυπωσιακούς φυσικούς σχηματισμούς, με ένα απότομο βραχώδες βουνό να υψώνεται πάνω από την παραλία. Η παραλία του Σταυρού είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του ’60, καθώς η διάσημη ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» γυρίστηκε εδώ, στην παραλία και στο γειτονικό βουνό. Όσον αφορά την ίδια την παραλία, υπάρχουν δύο διαφορετικές παραλίες, στα ανατολικά και στα βόρεια του χωριού. Η πρώτη έχει ψιλή λευκή άμμο και είναι οργανωμένη, και η δεύτερη έχει άμμο μαζί με βότσαλα και είναι λιγότερο οργανωμένη. Και οι δύο αυτές παραλίες έχουν πολύ καθαρά νερά.

Η παραλία Μαράθι βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χερσονήσου, στη βόρεια πλευρά του γραφικού Κόλπου της Σούδας, του μεγαλύτερου και πιο καλά προστατευμένου κόλπου της Μεσόγειου. Το Μαράθι έχει δύο ξεχωριστές παραλίες, σε κάθε πλευρά του μικρού λιμανιού. Και οι δύο έχουν ψιλή άμμο και ρηχά νερά. Και οι δύο παραλίες είναι δημοφιλείς στις οικογένειες, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Απέναντι από την παραλία Μαράθι, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, βρίσκεται ένα βραχώδες νησάκι που ατενίζει τον μαγευτικό κόλπο της Σούδας.
Η παραλία Λουτράκι βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της παραλίας Μαράθι. Πρόκειται για μια αμμουδερή παραλία με πεντακάθαρα νερά, ιδανική για κολύμπι. Στο νότιο μέρος της παραλίας υπάρχει ένα γνωστό beach bar και ταβέρνα, με ξαπλώστρες και ομπρέλες στο γρασίδι μπροστά του. Το μέρος μπορεί να έχει πολύ κόσμο τα Σαββατοκύριακα, καθώς το beach bar είναι πολύ δημοφιλές, ιδιαίτερα στους νέους.
Η παραλία Σεϊτάν Λιμάνι βρίσκεται στα ανατολικά της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, περίπου 2 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού Χορδάκι. Το όνομά της, «λιμάνι του Σατανά», η παραλία το οφείλει στο άγριο τοπίο με τα απόκρημνα βράχια που ατενίζουν τη θάλασσα. Και όμως, μέσα σε αυτό το άγριο τοπίο, μια υπέροχη παραλία σχηματίζεται, καλά προστατευμένη στο βάθος ενός στενόμακρου βραχώδους κόλπου. Η παραλία έχει άμμο και βότσαλα και η καθαρότητα του νερού της είναι εξαιρετική. Η παραλία Σεϊτάν Λιμάνι είναι καλά προστατευμένη από τους ανέμους, ανεξαρτήτως της κατεύθυνσής τους. Η παραλία, η οποία είναι μία από τις πιο όμορφες «κρυφές» παραλίες στην περιοχή των Χανίων, δεν είναι οργανωμένη και βρίσκεται μέσα σε ένα φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Για αυτόν το λόγο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να τη διατηρήσετε το ίδιο όμορφη και καθαρή, όπως είναι σήμερα.

Τα Μοναστήρια του Ακρωτηρίου – Κρατώντας το Παρελθόν Ζωντανό με Υπέροχες Αρχιτεκτονικές Φόρμες

Σε απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων βόρεια των Καθιανών και του Areti Suites, βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Κρήτης, η Αγία Τριάδα Τζαγκαρόλων. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα από δύο Ενετούς μοναχούς – και αδελφούς – τον Ιερεμία και το Λαυρέντιο Giancarolo (το όνομα “Τζαγκαρόλων” προέρχεται από το όνομα τους, “Giancarolo”). Τα δύο αδέλφια ανακαίνισαν το παλαιότερο μοναστήρι που βρισκόταν εδώ, με την οικονομική βοήθεια των πλουσίων οικογενειών της περιοχής, και το μετέτρεψαν σε ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, και ένα από τα ομορφότερα μοναστήρια της εποχής της Ενετοκρατίας που είναι σε χρήση μέχρι σήμερα.

Περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια της Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, και κοντά στο βορειότερο σημείο της χερσονήσου, βρίσκεται το δεύτερο φημισμένο μοναστήρι του Ακρωτηρίου, η Μονή Γουβερνέτου. Ο δρόμος που οδηγεί στο μοναστήρι είναι ασφαλτοστρωμένος – και σχετικά στενός – και περνά μέσα από ένα μικρό φαράγγι. Η Μονή Γουβερνέτου είναι ένα μεγάλο τετράγωνο κτίριο γύρω από μια κεντρική αυλή, όπου βρίσκεται η εκκλησία της Παρθένου Μαρίας. Το μοναστήρι είναι οχυρωμένο, εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών των περασμένων αιώνων, και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Η περιοχή γύρω από το μοναστήρι είναι γεμάτη φυσική ομορφιά και είναι εξαιρετική για πεζοπορία – αλλά θα πρέπει να αποφύγετε τις ζεστές ώρες του μεσημεριού, καθώς δεν υπάρχουν πολλά δέντρα για να σας παρέχουν σκιά. Καλό θα είναι να αποφύγετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι το μεσημέρι και για τον πρόσθετο λόγο ότι αυτό είναι κλειστό εκείνες τις ώρες για τους επισκέπτες, επειδή οι μοναχοί αναπαύονται. Αφού περάσετε το μοναστήρι, ένα καλά χαραγμένο μονοπάτι προς το βορρά οδηγεί στο γνωστό σπήλαιο «Αρκουδόσπηλιος». Το σπήλαιο έχει πάρει το όνομά του από ένα βραχώδη σχηματισμό που μοιάζει με αρκούδα – σύμφωνα με το μύθο, μια αρκούδα που βρισκόταν εδώ μετατράπηκε σε πέτρα. Αν συνεχίσετε στο μονοπάτι προς τα βόρεια, θα βρείτε σύντομα την εγκαταλελειμμένη Μονή Καθολικού, με τη γνωστή εκκλησία και το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, δίπλα στο μικρό λιμάνι. Έχετε υπόψη σας ότι οι μοναχοί της Μονής Γουβερνέτου δεν επιτρέπουν το κολύμπι στο λιμάνι.

Τέλος, νότια του χωριού Παζινός, και μόλις λίγα χιλιόμετρα νότια του Areti Suites, βρίσκεται η Μονή Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα. Το μοναστήρι, που χτίστηκε σταδιακά στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα προηγμένης ενετικής αρχιτεκτονικής. Στο, πλέον εγκαταλελειμμένο, μοναστήρι, έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης τα τελευταία χρόνια.

Η Πόλη των Χανίων – Το Κόσμημα της Μεσογείου

Αν και υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες άρθρα και ιστοσελίδες αφιερωμένες στη μαγευτική Πόλη των Χανίων και τα αξιοθέατα της, είναι πάντα χρήσιμο να αναφέρουμε κάποια πράγματα σχετικά με αυτό το υπέροχο μέρος. Η πόλη των Χανίων θεωρείται από πολλούς επισκέπτες η πιο όμορφη πόλη, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πρώτα απ’ όλα, εκεί βρίσκεται το παλιό Ενετικό Λιμάνι, ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια της Μεσογείου, και το πιο γνωστό ενετικό λιμάνι μετά από εκείνο στη Βενετία την ίδια. Στο δυτικό άκρο του, με θέα το λιμάνι, βρίσκεται το Φρούριο του Φιρκά, ένα εντυπωσιακό ενετικό κτίσμα, το οποίο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιούνταν ως φυλακή για τους Έλληνες επαναστάτες που πολεμούσαν για την απελευθέρωση του νησιού. Σήμερα στο φρούριο του Φιρκά στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Στην ανατολική άκρη του λιμανιού βρίσκεται ο Αραβικός Φάρος, το όνομά του οποίου προήλθε από τους αιγύπτιους εργάτες που ανέλαβαν την αποκατάστασή του στα χρόνια των Οθωμανών. Ο φάρος ανακαινίστηκε πρόσφατα με εξαιρετική λεπτομέρεια. Ακριβώς στα ανατολικά του φάρου βλέπουμε το Παλιό Θαλάσσιο Τείχος, το οποίο προστάτευε τα δεκάδες πλοία που ελλιμενίζονταν εδώ στην εποχή της Ενετοκρατίας.

Απέναντι από το Παλιό Θαλάσσιο Τείχος, προς την κατεύθυνση της πόλης, βρίσκονται τα μεγάλα Ενετικά Νεώρια (ενετικά ναυπηγεία). Αυτά τα μεγάλα κτίρια αργότερα χρησιμοποιούνταν ως τεράστιες αποθήκες που βοήθησαν την πόλη να επιβιώσει από πολλές πολιορκίες από τους Οθωμανούς και τους Σαρακηνούς πειρατές. Σήμερα, το μεγαλύτερο από τα Ενετικά Νεώρια, το Μεγάλο Αρσενάλι, έχει επιδέξια αποκατασταθεί και στεγάζει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.), ένα γνωστό αρχιτεκτονικό οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακριβώς πίσω από το Ενετικό Λιμάνι, θα βρείτε την Παλιά Πόλη των Χανίων, με όμορφα κτίρια, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από την Ενετική και την Οθωμανική περίοδο. Μέσα στους δρόμους και τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από καταστήματα, καφετέριες και ταβέρνες. Εδώ είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσετε την περίφημη Κρητική κουζίνα, και το ιδιαίτερο τοπικό ποτό, την τσικουδιά ή ρακί.
Αν θέλετε να ανακαλύψετε την πρόσφατη ιστορία της πόλης των Χανίων, που έχει αφήσει έντονα το σημάδι της στην Ελληνική πολιτική σκηνή, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την αριστοκρατική συνοικία της Χαλέπας. Στη Χαλέπα βρίσκονταν τα αρχοντικά και τα σπίτια των ντόπιων και ξένων πολιτικών την περίοδο που η Κρήτη ήταν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής δραστηριότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σήμερα υπάρχουν κάποια απομεινάρια του ιστορικού παρελθόντος αυτής της συνοικίας της πόλης, όπως το ιστορικό σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς στη σύγχρονη ιστορία (1850 – σήμερα) της Ελλάδας. Έχοντας υπάρξει για πολλά χρόνια πρωθυπουργός της Ελλάδα, κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση, μέσα σε ταραγμένες εποχές, όπως κατά το Ελληνοτουρκικό Πόλεμο και την απελευθέρωση της Κρήτης, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Σήμερα, στα περίχωρα της πόλης των Χανίων, ανατολικά της Χαλέπας και προς την κατεύθυνση της Χερσονήσου του Ακρωτηρίου, μπορείτε να βρείτε τους Τάφους των Βενιζέλων, ένα μέρος μεγάλης ιστορικής σημασίας για τον Ελληνικό λαό. Δίπλα στον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται ο τάφος του γιου του Σοφοκλή, ο οποίος ήταν επίσης ένας πολύ γνωστός πολιτικός της εποχής του. Από τους υπέροχους κήπους και το εκκλησάκι στη γύρω περιοχή μπορείτε να απολαύσετε την κατά πολλούς καλύτερη πανοραμική θέα της πόλης των Χανίων και της ακτής της Βορειοδυτικής Κρήτης.